Frisse blik op opgave: TU/E studenten denken mee over verduurzaming bedrijventerrein de Run in Veldhoven

Frisse blik op opgave: TU/E studenten denken mee over verduurzaming bedrijventerrein de Run in Veldhoven

Het betrekken van studenten bij real life vraagstukken is bewezen effectief voor unieke oplossingen. Daarnaast is het een enorme leerervaring voor studenten, die als nieuwe generatie voor de grote uitdaging staan van verduurzaming voor de toekomst. Om die reden heeft VNO-NCW Co-creatie samen met de Gemeente Veldhoven en de Technische Universiteit Eindhoven studenten uitgenodigd om mee te denken over innovatie en verduurzaming van bedrijventerrein de Run in Veldhoven. Samen met het Veldhovens Ondernemers Contact werken we daar aan een duurzame economie.

 

TU Eindhoven

Educatie, maatschappelijke impact en innovatie zijn drie belangrijke aspecten waar VNO-NCW CO-Creatie, de gemeente, VOC en de TU van Eindhoven complementair zijn aan elkaar. Op bedrijventerrein de Run in Veldhoven was behoefte aan een frisse blik op de uitdaging van verduurzaming.  In samenwerking met de gemeente Veldhoven en de universiteit is een multidisciplinair team van studenten samengesteld die zich specialiseren op de uitdagingen die er liggen op het bedrijventerrein.

 

Multidisciplinair studenten team

Eén van de studenten die meewerkt aan het project op de Run 1000 en 2000 is Kjell Revenberg (24 jaar). Kjell volgt zijn master Sustainable Energy Technology aan de Technische Universiteit van Eindhoven. Vanuit het leervak System Integration Project is hij samen met 4 medestudenten vanaf februari ’22 gestart met onderzoek naar de mogelijkheden voor een duurzame energietransitie op de Run.

‘’Wij analyseren op het businesspark de Run 1000 en 2000 het energieverbruik en het verloop hiervan per dag. Door middel van die data komen we erachter dat sommige bedrijven energie over hebben en juist op andere momenten energie nodig hebben. Door dit onderzoek naar grid optimalisering kunnen we meer halen uit energie van de zon.’’ aldus Kjell.

 

Smart grid                                                                                       

Het gehele project duurt 21 weken, waarvan de helft nu is verstreken. ‘’Bij de oplossing of aanbeveling zijn we nog niet, maar een mogelijke uitkomst is bijvoorbeeld een plan voor de energie-uitwisseling tussen bedrijven. Een andere optie is een batterij plaatsen die de energie opslaat.’’ De beste optie(s) worden voorgelegd aan de gemeente Veldhoven om te implementeren.

Het leukste aan het project? Daar is Kjell heel duidelijk in: ‘’Het is een mooie uitdaging om wat nieuws te leren! Inhoudelijk nadenken over smart grids heb ik nog niet eerder gedaan, maar ik leer ook veel van de contacten met verschillende bedrijven. Het is een andere manier van denken en het is extra leuk dat het gaat om een écht project.’’

 

De eerste resultaten beginnen al in zicht te komen! Nieuwsgierig naar de aanbevelingen van Kjell en zijn medestudenten voor businesspark De Run 1000 en 2000?  Volg ons op social media en blijf up to date!